dag 15, Las Cruces New Mexico
Door: Jos
Blijf op de hoogte en volg Jos & Liesbeth
30 Januari 2006 | Verenigde Staten, Las Cruces
Enne, heel droge lucht: 30%. De lipjes houden we zacht.
We houden van afwisseling: nu werden we niet gewekt door de vogeltjes of de zonnestralen, nee, het was de wind die ons uit onze laatste verschoning haalde. Het slagschip met grootzeil deinde aardig op en neer waardoor ik om 06.30 al wakker was. Dat kwam op zich wel goed uit: was ik zojuist getuige hoe het zonnetje opkwam. Dit was een alleraardigst gezicht.
We zijn vandaag vroeg vertrokken omdat we een lange rit voor de boeg hadden en de naburige grotten wilden bezichtigen. Bij Carlsbad, de naam komt voort uit eind 19e eeuw toen men dacht dat het mineraalgehalte van een naburige bron leek op dat van het Boheemse Carlsbad, is het in New Mexico wereldberoemde Carlsbad Caverns National park. Hier zijn dus die grotten. Van april tot oktober wonen hier miljoenen vleermuizen die per dag 3 ton voedsel tot zich nemen. Ook weer typisch Amerikaans: wat allemachtig groot. Na een uur door de werkelijk prachtige grot lopen ben je 230 meter lager. Wat ik op de foto heb is slechts een slap aftreksel van al het moois. Meer foto's:
Aan het eind kan je met de lift naar boven, dit deden wij dus ook! De lift gaat 14 km/uur, 75 verdiepingen in één minuut.
Hierna weer verder getrokken. Vlak bij de grot heb je nog een dorpje genaamd “White's City”, genoemd naar de cowboy Jim White die de grot ontdekte in 1901. Het gehele dorpje, behalve de grotten, is eigendom van de familie White. Het dorpje stelt geen fluit voor en is alleen maar commerciële poppenkast. Gauw door dus. Onze weg vervolgd door over de slingerende weg door de bergen. Dit is niet makkelijk rijden met ook nog eens zoveel wind.
20 km verder slingert de highway zich omhoog naar de volgende bergketen: de Guadalupe Mountains waar de Guadalupe Peak met z'n 2667m de hoogste berg van Texas is. Ook weer heel erg mooi. Dit is een versteend rif van miljoenen jaren oud. Wij hebben dit langzaam rijdend vanuit de camper aanschouwt en prachtig bevonden. Maar het is weer een (mooie) berg en dat geloven we nu wel. We hebben nog kramp in de kuiten van de grotwandeling.
Weer in Las Cruces aangekomen even een paar wasjes gedraaid. Dat gaat tenminste lekker snel hier. Een wasje duurt maar 30 minuten en drogen 20 minuten (geen Miele). Hoe kan dat nou, Marc?
30 Januari 2006 - 07:27
André:
Trat, maandag 30 januari 2006
Dag Lieve @ en Lieflief,
Goh, wat een indrukken doen jullie op. Ik doe mijn best om dagelijks te reageren maar dat is gisteren niet gelukt. Het was namelijk Chinese Newyear en dan ligt alles hier op zijn gat.
Hoe gaat het met de rammelbakcamper. Ik ben benieuwd hoe deze op gas rijdt.
En " Wallmart " Tsa wat zal ik zeggen. Is voor jullie niet de beste plaats om heen te gaan. Je kunt beter je centjes naar het casino in Vegas brengen.
Zo te lezen is Lief aardig opgeknapt en ik hoop dat jezelf ook op tijd je rust neemt.
Het wordt zowel een prachtig aandenken aan jullie reis deze weblog. En ik ben erg benieuwd naar de foto's op groot formaat maar dat gaan we eind mei zeker zien.
Ik wens jullie een goede reis toe op de oneindig lange wegen. Pas op dat je niet in slaap kukelt. En jammer dat je op de hoge zandvlaktes je snowboard niet bij je had. Dat is ook zo'n ultieme belevenis.
Lieverds, ik ga stoppen en alvast de voorbereidingen voor vanavond doen in Orchid restaurant.
By the way....Ik heb een 3 jarige oude kat geadopteerd. Hij heet nu Bono en hij houdt de muizen, slangen e.d. weg.
Lieverds.........Big Hug,
Wolfgang & André -
30 Januari 2006 - 17:32
Zuster Lieveke:
Hallo reizigers,
Eerst weer eens even een aantal dagen van jullie belevenissen bijgelezen en gekeken. Het is een afwisselende panorama waar jullie doorheen gaan. Het ene moment zie ik beelden van Lucky Luke en de Daltons voor me en het andere moment waan ik me op Texel (Sluftervallei). En jullie rijdende huis lijkt op een langverwachte snackbar op het strand. Al met al geniet ik nog steeds. Goede reis verder!
Groeten, Iefke